Höst 2022

BrÖtz no. 845 14/9 19:00
AKODE + MATTI OLLIKAINEN TRIO

AKODE
Alan Wilkinson : saxes, clarinet
Kim Johannesen : guitar
Ola Hoyer : double bass
Dag Erik Knedal Andersen : drums

MATTI OLLIKAINEN TRIO
Matti Ollikainen-piano
Kjell Jansson-bas
Magnus Gran-trummor

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
AKODE
Den smått legendariske britiske saxofonisten Alan Wilkinson har svingt hornet med både Chumbawamba, Derek Bailey og Peter Brötzmann. I AKODE har han spilt med et knippe av våre kjæreste heimslige favoritter siden 2010. Trommis Dag Erik Knedal Andersen, gitarist Kim Johannesen og kontrabassist Ola Høyer spiller i mange ulike sammenstillinger med de råeste på den skandinaviske jazzscena, både sammen og hver for seg. Her kan nevnes i fleng Cortex, Honest John, Moon Relay, The Heat Death og samarbeid med folk som John Edwards og John Butcher. Gruppa har turnért i Skandinavia, Storbritannia og Japan, spilt på festivaler i Oslo, København, London, Molde og Kongsberg og gitt ut 2 CD’er Sa(n)dnes(s) – Gaffer records, 2012 og North & South – Confront, 2015
Lyd:

https://confrontrecordings.bandcamp.com/album/north-and-south

Sagt om North and South:
«It’s a truism that free jazz and all manner of improv is best appreciate live, rather than on record, as it is when in front of an audience that a quartet such as Akode really come into their own. North And South therefore comes from that other great tradition of such music by being an oustanding record of one such outing, captured at Café OTO in London in 2014.» -Richard Fontenoy-
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Melodier från den amerikanska sångboken, varvat med ett och annat Ollikainskt orginal
Matti Ollikainen, en unik pianist med sällsynt bredd, men som den stora publiken nog mest känner till via Franska trion, där han står för text och musik. Här hörs han dock en trio med en annan och jazzigare inriktning.
Låtmaterialet består av melodier från den amerikanska sångboken, varvat med ett och annat Ollikainskt orginal. Med sig har han Kjell Jansson på kontrabas och Magnus Gran på trummor. Två minst sagt rutinerade musiker med egna och unika personligheter.
Tillsammans skapar dom en uttrycksfull och spontan musik, starkt förankrad inom jazztraditonen. Dessa tre musiker har också turnérat och spelat in plattor med alla från Håkan Hellström till Chet Baker. Här har vi alltså en pianotrio i världsklass, med ett utåtriktat musicerande och en spontanitet som garanterar en underhållande afton, djupt förankrad i jazztraditionen.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
INFO:
MESSENGER UTSKICK….och maillista:
Vi har startat en Messengergrupp som heter
BrÖtz This Week för att kunna skicka inbjudningar/påminnelser på ett smidigt sätt.
Hör av dig digitalt till info (at) brotznow.se så addar vi…
Vill du också/hellre vara med på en mailutskickslista så skriv till henrik (at) Wartel.se
FFFFKFB
Det finns numera också en FFFFK grupp på Facebook: FFFFKFB – Forum För Främjandet av den Fria Kulturen på FaceBook. Vi föreslår att fria kulturarbetare kommer fram till ett manifest ett, manuskript, en skrivelse, en text som innehåller ett förslag hur pengar för den fria kulturen ska hanteras. Tanken är att via denna grupp gör en gemensam formulering.
Gå gärna med i denna grupp!
:::::::::::::::::::::::::::
Brötz Inträde: 100 kr swisch eller cash
Öppnar: 19.00
Konsertstart: 19.30
Music lover records säljer grymma plattor
http://www.facebook.com/musicloversgProgrammet:
http://brotznow.se/#home
Tillgänglighet:
http://www.t-d.se/sv/TD2/Avtal/Goteborgs-stad/Konstepidemin/Konstepidemin-Attan/
Väl mött!
www.brotznow.se
https://www.facebook.com/BrÖtz-305847972764528