2018

14/2 BrÖtz no.726 Parti & Minut + Bothén-Hedtjärn-Arrias

ALLA HJÄRTANS DAG!!! Vad kan vara bättre än att avsluta den på BrÖtz???

”Bastuba och klarinett skareva tjo och tjim och inge annat”

Jo både trumpet och trumset så klart!

… och

På Torsdag är det dessutom FFFFK… se mer information nedan.

Bothén-Hedtjärn-Arrias
Christer Bothén-basklarinett
Isak Hedtjärn-metallklarinett
Johan Arrias-klarinett

Parti & Minut
Per-Åke Holmlander-tuba
Johan Norin-trp
Christopher Cantillo-tr

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Bothén-Hedtjärn-Arrias

Klarinett-trio i sin renaste form! Tre starka namn inom impromusikens vidare fält:

Christer Bothén med gedigen erfarenhet från många fantastiska projekt genom åren:Spjärnsvallet, Bolon Bata …. vid Don Cherrys sida osv. Denna multimusikant är en fantastisk basklarinettist! Här tillsammans med en något yngre medmusiker;

Johan Arrias saxofonist och klarinettist med många järn i elden. En av medlemmarna i den fantastiska gruppen Gul 3 från 90-talet.

Den ännu yngre och mycket framgångsrike klarinettisten Isak Hedtjärn är tredje medlemmen i denna unika trio! Isak har framgångsrikt spelat med alla i fri-improvärlden de senaste åren. Även han en multiinstrumentalist med vissling som specialitet.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Parti & Minut, en av Sveriges mest spännande och mysiga jazztriosar. Mysig? Ja, för de gör musik som är så intim och närvarande, både ljud- och kompositionsmässigt. Trion består av Per-Åke Holmlander spelandes på sin tuba, Johan Norin (f.d. Jonsson) på trumpet och batteristen Christopher Cantillo. De gör en underbar och fint ihopknåpad jazz tillsammans, som låter hoppig (den strikt musikaliska termen är nog ‘stackato’) frijazzig, rolig och spännande.

Musiken är väldigt detaljrik, både vad det gäller tonföljder och rytmik. Melodierna är omväxlande hoppiga, utdragna, spröda och direkta. Och trumspelet är som vanligt av sällan skådat och hört slag. De spelar och interagerar med varandra på ett väldigt vitalt och spänstigt sätt. Deras musik har också starka konturer, där tydligheten – med all dess spänningar glädje och intensitet – riktas och kommer fram.

Per-Åke Holmlanders och Johan Norins mässingstoner är ömsom bluesiga och jazziga ömsom fria, men ändå alltid bundna till trions formspråk, där Christopher Cantillos trumspel är mer av, som han själv säger, form och färg än av takthållning. Musikernas bundna frihet är en fröjd att få erfara. Låtarna på deras två skivor är ca hälften egna kompositioner (mestadels Johan Norins låtar) och hälften andras. Dom tar sig an bl.a. Dazzle av Sam Rivers, Baby Talk av James ‘Blood’ Ulmer och Cameloupe av Amina Claudine Myers. Deras tolkningar är mycket skickligt arrangerade. De gör verkligen låtarna till deras egna.

Skivorna, som är utgivna av skivbolaget El Dingo Records, heter: Från klart till halvklart (cd 2011) och Dålig sikt och regn (cd 2015).

Johan Norin som trakterar trumpeten har spelat med bl.a. Amanda Jenssen, Jurmo och Borgs. Per-Åke Holmlander, denna tuba-gigant inom jazzen/frijazzen, har spelat med Mats Gustafsson på en massa av hans projekt. Vidare så har Holmlander även spelat med Peter Brötzmann, Barry Guy samt med den i Berlin boende men från Mariestad kommande kompositören Sven-Åke Johansson.

Christpher Cantillo har med färg, form och rytmik, spelat med en stor mängd musiker och medverkat på många skivor. Bland annat har han spelat med Anna von Hausswolff, Pace, Ståhls Trio, Mats Ärleklint, Georg och Sarah Riedel m.fl.

Parti & Minut spelar en jazz som likt radions väderprognoser är oförtäckt och poetisk. Och likt alla trastfåglars blandning av harmoni och disharmoni, rytmik och disrytmik(?)

—Tradjazz?

—Näe… Trastjazz!

Så, nyttja internet och lyssna på Parti & Minut (och skulle ni oförhappandes gilla det ni hör så är det bara att köpa deras skivor och stödja dem)

Text & bild: Jonas Persson

Tack till Christopher Cantillo för tillhandahållning av lite fakta.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Inträde: 100 kr swisch eller cash
Öppnar: 20.00
Konsertstart: 20.30

Music lover records säljer grymma plattor
http://www.facebook.com/musicloversgbg

Vårprogrammet:
http://brotznow.se/#home

Tillgänglighet:
http://www.t-d.se/sv/TD2/Avtal/Goteborgs-stad/Konstepidemin/Konstepidemin-Attan/

Väl mött!
www.brotznow.se
https://www.facebook.com/BrÖtz-305847972764528

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

FFFFK – Forum För Främjandet av den Fria Kulturen, bjuder åter igen upp till jam och häng. Kom och träffa folk, spåna fram nya projekt, dansa till livemusiken, lyssna och trivs!

Alla är välkomna
Gamla som unga
Erfarna som nybörjare
Alla konstformer.

Du skriver ditt namn på en lapp, lägger i en skål och lottas in i en duo eller trio.
Denna lilla konstellation framför en kort improvisation ihop, sedan dras nya namn.
När skålen är tömd på namn börjar nästa omgång, och vi fortsätter så länge vi orkar.

kl.20 inträde 40. Kr
kommande FFFFK 15/3 12/4, 17/5