2018

21/2 BrÖtz no.727 YTTERLANDET + ELEGI

Två svenska saxofonister från Köpenhamn och en till strax intill över sundet.

Därtill piano, slagtøj, bas och guitar… i grupperna två…

Missa inte denna veckas höjdarkonserter!


YTTERLANDET
Sture Ericson – saxofoner, klarinetter
Henrik Olsson – guitar
Håkon Berre – slagtøj

ELEGI
Alfred kontrabas Lorinius-kontrabas
Edvin Lorinius-saxofoner
Karl-Martin Almqvist-saxofon
Elias Stemeseder-piano

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ytterlandet rör sig i gränslandet där ljud blir musik och musik blir til reminiscenser av liv, där improvisation blir struktur och struktur blir til öppna frågor, där allvar och lek möts, och äventyret kan utspelas i ditt eget öra.
Kort sagt, två svenskar från den djupa skogen og en norsk bergsbestigare skisserar ett fritt improviserat musikaliskt landskap som du kan gå på upptäcksfärd i!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ELEGI möter Karl-Martin Almqvist och Elias Stemeseder

ELEGI utgörs av bröderna Alfred och Edvin Lorinius, kontrabas och saxofoner. Under flera års tid har de spelat på duo och nu väljer de att utöka formationen genom att i ett unikt projekt bjuda in vännerna Karl-Martin Almqvist (saxofoner) och Elias Stemeseder (piano).
Musiken är specialskriven av Alfred till just detta sammanhang – med produktionsstöd av Karlstad Kommun.
Alfred tar med sig det kompositoriska uttryck han utvecklat i grupper som Naoko Sakata Trio, Farvel och Stormfågel, men går nu nya vägar för att sammanlänka musikerna i denna nya sammansättning, som har förankring både i den traditionella och den moderna jazzen.

Musiken utforskar sättningens instrumenterings-möjligheter och ensembleklang genom olika metoder där instrumenten skiftar roller och funktion; melodiskt, rytmiskt, klangligt och dynamiskt.
Musikerna i denna grupp äger alla en stor känsla och förståelse för dessa begrepp och det yttrar sig även i det sätt de improviserar tillsammans.

Video ELEGI: https://www.youtube.com/watch?v=zhlQFjYmYFs

Låt med Karl-Martin Almqvist från skivan Double door: https://open.spotify.com/track/3xWnVLLmMUVMkCrcQkd9Hc

Låt med Elias Stemeseder från skivan The Constant: https://open.spotify.com/track/1mAoSbnrxu72qy0s14yU6q

Projektets HEMSIDA

——

Om musikerna
Den svenske giganten på tenorsaxofon Almqvist, huserar till vardags i Danska Radioorkestern och är utöver denna tjänst ständigt aktiv som frilansare i mindre ensembler. Han har sedan många år tillbaka spelat med gräddan av den svenska jazzeliten och bland hans många meriter kan nämnas samarbeten med Pat Metheny och Dave Liebman.

Elias Stemeseder är den unga österrikiska pianisten med bas i New York, men har under flera år också bott i Berlin. Redan vid 20 års ålder fångades han upp av den amerikanska trumslagaren Jim Black, med vilken han bland annat spelat in tre trioskivor med. Elias är en av de tongivande unga jazzpianisterna i vår tid och har redan spelat i sammanhang med legender som John Zorn, Kurt Rosenwinkel och Joey Baron.

Alfred Lorinius har med sitt kraftfulla och lyriska basspel gjort sig ett namn på den skandinaviska jazzscenen. 2012 mottog han SR P2’s pris Jazzkatten Årets Nykomling och 2016 nominerades han till Jazzkatten med två grupper, i kategorin Årets Grupp.
Han har spelat på festivaler som London Jazz Festival, Athens Technopolis Jazz Festival, Tampere Jazzfestival, Copenhagen Jazz Festival, för att nämna några.

Edvin Lorinius är sedan ett år tillbaka examinerad från Malmös Musikhögskola, där han bland andra studerade för just Karl-Martin.
Edvin är en tongivande musiker på Malmö och Köpenhamns Jazzscener, där han figurerar i en mängd konstellationer. Utöver sitt jazzutövande ägnar han sig också åt folkmusik och gruppen Kråwkan, som 2014 representerade Sverige i den världsomspännande festivalen Ethno Croatia.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Inträde: 100 kr swisch eller cash
Öppnar: 20.00
Konsertstart: 20.30

Music lover records säljer grymma plattor
http://www.facebook.com/musicloversgbg

Vårprogrammet:
http://brotznow.se/#home

Tillgänglighet:
http://www.t-d.se/sv/TD2/Avtal/Goteborgs-stad/Konstepidemin/Konstepidemin-Attan/

Väl mött!
www.brotznow.se
https://www.facebook.com/BrÖtz-305847972764528