Vår 2024

BrÖtz no. 890 21/2 19:30

:::: Musikstuderanden Gratis! ::::

Kommun

Finn Loxbo – Akustisk gitarr

Ryan Packard – Slagverk

Lisa Ullén – Flygel

Vilhelm Bromander – Bas

::::::::::::::::::

Kommun tar avstamp i ett kollektivt improviserande av fraser som uppstår fördelade över akustisk stålsträngad gitarr, flygel, kontrabas och slagverk i ett gemensamt meningsskapande där varje insats och ljud utgör en bärande utsmyckning. 

” A strange and compelling listen”—Antonio Poscic, The Quietus 

“Every utterance feels borne of heightened listening.”

Peter Margasak, Nowhere Street

Lyssna på Ephemeralds HÄR

Se en film där kvartetten framför en kort version av Ephemeralds HÄR

Här följer en text om musiken skriven av John Chantler:

Ephemeralds is the first record by Finn Loxbo’s new ensemble and marks a distinct development in the guitarist’s compositional practice. Performing together with pianist Lisa Ullén, kontrabassist Vilhelm Bromander and percussionist Ryan Packard, each musician manipulates a collection of tightly stipulated pitch material that brings the timbral commonalities between each instrument into close proximity. Loxbo has set up a situation of intense focus, dissolving individual identities into a collective sound world of resolute clarity. Uniquely, this dissolution happens without relying on a blur of sustained tones (drone). The music remains ‘hard’. A chiselled, gleaming beauty, but one hung in a precarious assemblage of rhythmic co-dependence that causes it to disappear in the moment of its arrival. The act of listening both invokes and displaces our memories. Everything happens in the moment of nothing really happening and nothing happens in the moment of everything happening.

North 3

Anders Hagberg – flöjter och basflöjter, sopransaxofon,samplingar

Joona Toivanen – piano, cittra

Johannes Lundberg – kontrabas, röst, ljud

::::::::::::::::::::. 

LIRA GILLAR: ”Årets mest suggestiva jazz – varje ton bär på en bild, en känsla, en ansats till något högre.”

OJ JAZZ REKOMMENDERAR: ”Musik med själsliga djup”

TEXTURA: “Music that exudes feeling, warmth and humanity, and presents small-group interplay at an exceptionally high level” (Canada)

Flöjtisten, sopransaxofonisten och kompositören Anders Hagberg är en musikresande i gränslandet mellan jazz, folk – och kammarmusik. Med gruppen NORTH har han samlat ett nordiskt ”dream team”. Musik i ett flöde av inspirerat och intuitivt samspel med närvaro och öppenhet att mötas i de oförutsedda, improviserade musikaliska ögonblicken.

Under 2023 -2024 ger gruppen ett antal exklusiva konserter i en kammarmusikalisk trio sättning.

Anders Hagberg – flöjter och basflöjter, sopransaxofon,samplingar Joona Toivanen – piano, cittra,
Johannes Lundberg – kontrabas, röst, ljud

SPOTIFY: https://open.spotify.com/album/2vyEbGZ6fMHihENreHXo1T?si=8aAcJl10R-OmPbf2HAsS6w YOUTUBE: https://www.youtube.com/watch?v=LIc5zoNwwU4

” Dessa musikers idéer smälter samman till en enhet som strålar av nordiskt ljus…ögontårande vackert, melodiskt och harmoniskt” (LIRA)

”Ett häpnadsväckande musicerande… subtil skönhet och vördnad inför livets realiteter… fulländad musik.” (Kulturbloggen)

Anders Hagberg har turnerat över stora delar av världen med sin egen musik och som solist med många grupper. Han har skrivit musik till filmer och dansföreställningar och gjort ett flertal album i eget namn. Improvisation och genreöverskridande är centrala begrepp i Hagbergs musik och hans internationella samarbeten inkluderar artister från Indien, Mellanöstern, Japan, Brasilien, Västafrika, USA, Syd Korea m.fl. De senaste åren har han mest framträtt med sina egna projekt (Trust, Melodic Melange) vilket lett till turnéer i Sydkorea, Iran, USA och EU men han gör också gästspel som solist t.ex. på basisten Avishai Cohens album Avorales (2019). Hagberg är även professor i musikalisk gestaltning/improvisation vid Högskolan för Scen och musik/Göteborgs Universitet där han undervisar och bedriver konstnärlig forskning.

Basisten och ljudteknikern Johannes Lundberg har ett nära samarbete med Hagberg sedan drygt tio år och han har medverkat på albumen ”Stories of Now” och ”Melodic Melange” samt under ett flertal turnéer i USA, Sydkorea, Baltikum och Skandinavien. Det nya albumet ”MA” från 2023 är inkluderar Hagberg och Lundberg i tätt samspel. Han spelar även med norska Barokksolisterna och Jon Balke samt är en anlitad ljudtekniker för bl.a. flera ECM-produktioner.

Joona Toivanen var också med på plattan ”Stories of Now” och har nu en egen karriär som solopianist och med sin trio som rönt framgångar i Finland och internationellt.

Pressklipp:

”Det säregna med Anders Hagberg är hans öppna sinnelag, hans generositet mot sina medmusiker och den ständiga beredskapen att möta det oförutsägbara…Att låta nya klangbilder födas i ögonblicket. Att fånga samspelet i stunden och driva det vidare… Att skapa några linjer och skisser, och så fullborda allt på ett visst sätt till en gjuten helhet.” (OPULENS KULTURMAGASIN)

”Usedvanlig vakre, søkende, melodiske og personlige utflukter…nydelige, sterke og varme landskap som det er intet mindre enn herlig å flytte inn i.” (NETTAVISEN 5/5)

”En flöjtist och saxofonist i yttersta toppklass” (Tidningen 7)

”Tillsammans skapar de en musik som är rik på atmosfär och som utifrån en kärna av jazz söker sig fram längs olika vägar i olika väderstreck.”(KULTURDELEN)

VALONKUVIA.FI: ”REKOMMENDERAR”

”Det er ikke så veldig mange bortsett fra Eric Dolphy og noen få andre, som lager god jazzmusikk på instrumentet. Men i Sverige har de Anders Hagberg, som trakterer de forskjellige fløytene på utsøkt måte.” Salt Peanuts, Jan Granlie (Danmark)

Et sanseligt smukt, melodisk og jazzet lydbillede, der på én gang emmer af nordisk melankoli og klassisk dybde… de fire intuitivt forstår hinanden, retningen og kunstens sjæl… som soundtrack til f.eks. Kjerstin Ekmans mere mørke, litterære fortællinger – en roman som Hændelser ved vand. Ivan Rœd (Danmark)

andershagberg.se

Presskontakt: Christina Glaeser Hantverkargatan 52A 11231 STOCKHOLM +46-(0)739-479851 christina.glaeser@gmail.com Prophone Records Stephan Jansson stephan@naxos.se, Naxos Sweden AB +46 705 506842

 

LIRA GILLAR: ”Årets mest suggestiva jazz – varje ton bär på en bild, en känsla, en ansats till något högre.”

OJ JAZZ REKOMMENDERAR: ”Musik med själsliga djup”

TEXTURA: “Music that exudes feeling, warmth and humanity, and presents small-group interplay at an exceptionally high level” (Canada)

Flöjtisten, sopransaxofonisten och kompositören Anders Hagberg är en musikresande i gränslandet mellan jazz, folk – och kammarmusik. Med gruppen NORTH har han samlat ett nordiskt ”dream team”. Musik i ett flöde av inspirerat och intuitivt samspel med närvaro och öppenhet att mötas i de oförutsedda, improviserade musikaliska ögonblicken.

Under 2023 -2024 ger gruppen ett antal exklusiva konserter i en kammarmusikalisk trio sättning.

Anders Hagberg – flöjter och basflöjter, sopransaxofon,samplingar Joona Toivanen – piano, cittra,
Johannes Lundberg – kontrabas, röst, ljud

SPOTIFY: https://open.spotify.com/album/2vyEbGZ6fMHihENreHXo1T?si=8aAcJl10R-OmPbf2HAsS6w YOUTUBE: https://www.youtube.com/watch?v=LIc5zoNwwU4

” Dessa musikers idéer smälter samman till en enhet som strålar av nordiskt ljus…ögontårande vackert, melodiskt och harmoniskt” (LIRA)

”Ett häpnadsväckande musicerande… subtil skönhet och vördnad inför livets realiteter… fulländad musik.” (Kulturbloggen)

Anders Hagberg har turnerat över stora delar av världen med sin egen musik och som solist med många grupper. Han har skrivit musik till filmer och dansföreställningar och gjort ett flertal album i eget namn. Improvisation och genreöverskridande är centrala begrepp i Hagbergs musik och hans internationella samarbeten inkluderar artister från Indien, Mellanöstern, Japan, Brasilien, Västafrika, USA, Syd Korea m.fl. De senaste åren har han mest framträtt med sina egna projekt (Trust, Melodic Melange) vilket lett till turnéer i Sydkorea, Iran, USA och EU men han gör också gästspel som solist t.ex. på basisten Avishai Cohens album Avorales (2019). Hagberg är även professor i musikalisk gestaltning/improvisation vid Högskolan för Scen och musik/Göteborgs Universitet där han undervisar och bedriver konstnärlig forskning.

Basisten och ljudteknikern Johannes Lundberg har ett nära samarbete med Hagberg sedan drygt tio år och han har medverkat på albumen ”Stories of Now” och ”Melodic Melange” samt under ett flertal turnéer i USA, Sydkorea, Baltikum och Skandinavien. Det nya albumet ”MA” från 2023 är inkluderar Hagberg och Lundberg i tätt samspel. Han spelar även med norska Barokksolisterna och Jon Balke samt är en anlitad ljudtekniker för bl.a. flera ECM-produktioner.

Joona Toivanen var också med på plattan ”Stories of Now” och har nu en egen karriär som solopianist och med sin trio som rönt framgångar i Finland och internationellt.

Pressklipp:

”Det säregna med Anders Hagberg är hans öppna sinnelag, hans generositet mot sina medmusiker och den ständiga beredskapen att möta det oförutsägbara…Att låta nya klangbilder födas i ögonblicket. Att fånga samspelet i stunden och driva det vidare… Att skapa några linjer och skisser, och så fullborda allt på ett visst sätt till en gjuten helhet.” (OPULENS KULTURMAGASIN)

”Usedvanlig vakre, søkende, melodiske og personlige utflukter…nydelige, sterke og varme landskap som det er intet mindre enn herlig å flytte inn i.” (NETTAVISEN 5/5)

”En flöjtist och saxofonist i yttersta toppklass” (Tidningen 7)

”Tillsammans skapar de en musik som är rik på atmosfär och som utifrån en kärna av jazz söker sig fram längs olika vägar i olika väderstreck.”(KULTURDELEN)

VALONKUVIA.FI: ”REKOMMENDERAR”

”Det er ikke så veldig mange bortsett fra Eric Dolphy og noen få andre, som lager god jazzmusikk på instrumentet. Men i Sverige har de Anders Hagberg, som trakterer de forskjellige fløytene på utsøkt måte.” Salt Peanuts, Jan Granlie (Danmark)

Et sanseligt smukt, melodisk og jazzet lydbillede, der på én gang emmer af nordisk melankoli og klassisk dybde… de fire intuitivt forstår hinanden, retningen og kunstens sjæl… som soundtrack til f.eks. Kjerstin Ekmans mere mørke, litterære fortællinger – en roman som Hændelser ved vand. Ivan Rœd (Danmark)

andershagberg.se

Presskontakt: Christina Glaeser Hantverkargatan 52A 11231 STOCKHOLM +46-(0)739-479851 christina.glaeser@gmail.com Prophone Records Stephan Jansson stephan@naxos.se, Naxos Sweden AB +46 705 506842