Vår 2024

BrÖtz no. 893 20/3 19:30

:::: Musikstuderanden Gratis! ::::

Ferdinand Bergstrøm / Ståle Liavik Solberg

gitar / trommer/perkusjon

Friimprovisasjon med perkusjon og akustisk gitar i et skarpt, livlig og ekspressivt samspill, grunnet i den engelske tradisjonen. To likesinnede musikere som omfavner det akustiske lydbilde med instrumentenes harde og kantete kvalitet.

Wade/Godée/Wartel

Mark Wade – kontrabas solo

+ Mikael Godeé – sopransaxofon

Henrik Wartel trummor

:::::::::::::::::::::::::::

Wade spelar ett kortare soloset för att sedan ackompanjeras av Göteborgsmusikerna Mikael Godeé och Henrik Wartel.

Modern jazz composer and bassist Mark Wade is open to appreciating and co-creating great music in all its forms. Like Keith Jarrett, Wynton Marsalis and Esperanza Spaulding, he’s not limited by genre. His fourth album shows the breadth of his musicality and inventive compositional style. Called “a living work of modern art” by Downbeat Magazine, the original tracks found on his 2022 album True Stories were inspired by a wide range of influences, drawing on themes from composers such as Miles Davis, Charles Mingus and Igor Stravinsky. The result is a unique expression of jazz linking past to present. 

Wade’s critical successes have led to him being named one of the top bassists of the year for five of the last six years in the Downbeat Magazine Reader’s Poll. He gained international recognition for his trio with the 2015 recording Event Horizon on Edition 46 Records and the 2018 follow up Moving Day on AMP Music & Records. In 2020 he launched a unique solo project – a visual album. Debuted online from the Centre for Jazz and Popular Music in Durban, South Africa, Songs from Isolation was released worldwide on AMP Music & Records. It features acoustic and electric bass and the plethora of sounds those instruments can create. The tunes are accompanied by music videos created by the bassist. That sonic and technological exploration was a fascinating prelude to his next project. True Stories is a modern jazz compendium inspired by a lifetime of listening – a leap forward fueled by looking back. 

Born in Michigan, Wade moved to New Jersey as a child. He began his musical journey by teaching himself to play electric bass at age 14. At New York University, renowned bassist Mike Richmond encouraged him to take up acoustic bass for jazz and to hone bow technique and sight-reading abilities. (That also opened the door to playing  European classical music.) In 1997 he earned a B.A. in music with a concentration in jazz.

In NYC, Wade has performed at Jazz at Lincoln Center, The Blue Note, The Iridium and Birdland. He is a former artist in residence at Flushing Town Hall and tours in North America and Europe. He has played with jazz notables James Spaulding, Eddie Palmieri, Conrad Herwig, Harry Whitaker, Stacey Kent, Peter Eldridge, Don Byron and Jimmy Heath, and is a member of the Pete McGuinness Jazz Orchestra. On the classical side, he has appeared with the Key West Symphony featuring Grammy Award winners Sharon Isbin and Robert McDuffie, Orchestra of the S.E.M./Janacek Philharmonic (Czech Republic) at Lincoln Center and Carnegie Hall, as well as Orchestra of the Bronx, Bronx Opera, DiCapo Opera and Light Opera of New York. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

INFO:

MESSENGER UTSKICK….och maillista:

Vi har en Messengergrupp som heter

“BrÖtz This Week” för att kunna skicka inbjudningar/påminnelser på ett smidigt sätt.

Hör av dig digitalt till info (at) brotznow.se så addar vi…

Vill du också/hellre vara med på en mailutskickslista så skriv till henrik (at) Wartel.se

Det finns en sovande FFFFK- grupp på Facebook som tyvärr blir alltmer aktuell då budgetar skärs ner kors och tvärs av våra fina ledare:

FFFFKFB – Forum För Främjandet av den Fria Kulturen på FaceBook. Vi föreslår att fria kulturarbetare kommer fram till ett manifest ett, manuskript, en skrivelse, en text som innehåller ett förslag hur pengar för den fria kulturen ska hanteras. Tanken är att via denna grupp gör en gemensam formulering.

Gå gärna med i denna grupp!

:::::::::::::::::::::::::::

Brötz Inträde: 100 kr swish eller cash

Öppnar: 19.30

Gästande musiker säljer ofta LP och CD.

Permanenta musiker som driver BrÖtz har även de CD´s till salu. Mycket bra musik att roa sig med under tiden för den långa väntan till nästkommande veckas BrÖtz.

Köpglädjen är den sannaste glädjen!

Stöd gärna musikerna!

http://www.facebook.com/musicloversgProgrammet:

http://brotznow.se/#home

Tillgänglighet:

http://www.t-d.se/…/Konstepidemin/Konstepidemin-Attan/

Väl mött!

www.brotznow.se

https://www.facebook.com/BrÖtz-305847972764528