Höst 2021

BrÖtz no. 825 24/11 19:00
BEAM STONE + Wartel-Mogensen-Dahlin

BEAM STONE

 

Per Anders Nilsson-liveelektronik.
Sten Sandell-röst, elektronik och piano
Raymond Strid-slagverk

 

WMD-Wartel Mogensen Dahlin

 

Jonny Wartel-saxofon
Boel Mogensen-bas
Maria Dahlin-trummor

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

WMD musicerar spontant kring öppna orginal-kompositioner dedikerade till gruppen.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Beam Stone bildades hösten 2006 och hade sin offentliga debut ett år senare; vid GAS-festivalen i Göteborg hösten 2007. Denna konsert spelades in och finns tillgänglig på CD på det engelska bolaget PSI, där bl a Evan Parker varit aktiv. Vidare spelade gruppen på världsmusikdagarna i Göteborg 2009 samt genomförde en turné samma år med Evan Parker som gästmusiker. Efter att ha vilat några år är det dags att spela offentligt igen.
Gruppens musik är inriktad mot fri improvisation, men helt fri är nu inte musiken: vissa förutbestämda ramar vägleder ofta musikernas agerande, dock under stor +

Gruppens musik visar upp influenser från så skilda genrer som konkret musik, nutida konstmusik, jazz, free improvisation och ambient för att nämna några. Rent idémässigt hämtar gruppen mycket av sin inspiration från 50- och 60-talens avant-gardistiska och experimentella musik, där mycket handlar om interaktion utifrån givna eller tillfälligt uppkomna regler. Man kan också betrakta gruppens musik som ett utforskande av ljud, där varje ljud berättar en historia som får sin mening i relation till andra ljud. Eller som Bruce Russel på tidskriften The Wire skriver: they just throw down and play, and it’s a complete pleasure to hear.

Beam Stone består av tre rutinerade svenska improvisationsmusiker med stor internationell erfarenhet.

Per Anders Nilsson: liveelektronik. Har ett förflutet från Göteborgska jazz- och improvisationsscenen i grupper som Olle Bäver, Volapyk och Natural Artefacts. Numera spelar Nilsson med duo pantoMorf med Palle Dahlstedt samt spelar regelbundet på improscenen i San Franciscoområdet med musiker som Gino Robair, Tim Perkis och andra.

Sten Sandell: röst, elektronik och piano. Sten är en internationellt uppmärksammad musiker som medverkat på stort antal skivor med musiker som Barry Guy, Mats Gustafsson, Paal Nielsen-Love och Evan Parker.

Raymond Strid: slagverk är också ett internationellt aktat namn som bl a regelbundet spelar med musiker som Barry Guy, Marylin Crispell, Mats Gustafsson och Axel Dörner. Utgjorde tillsammans med Sten Sandell och Mats Gustafsson trion Gush.

Pressröster:
Sound of Music (Thomas Milroth)
”Unvergänglich unvergessen.” Så klassades för många år sedan somlig musik på Deutsche Grammophon. Stor musik spelad av förtjänstfulla interpreter. Det kan gott sägas om Per Anders Nilsson, Sten Sandell, Raymond Strid. Albumet är genomarbetat. Klangområden utforskas, figurer utvecklas och mellan punkt A och B rör sig dessa erfarna interpreter av sin egen musik vant mellan olika parametrar. Det är lågmält, varierat, överraskande, men också återhållet. På sätt och vis landar de på internationella banor. Liknande hörs både här och där. Low dynamics, elektronik. Men då blir jag också medveten om vad jag redan visste, men nu får bekräftat. Sandells pianospel har utvecklats till en unik klangvärld, beredd att släppa in vem som helst, men också redo att med det allra distinktaste anslag ändra riktning som det behagar. Strid agerar på samma vis med sitt slagverk. Jag vet faktiskt ingen som låter som de. Och det har pågått mycket länge.

The Wire
The Wire 305, July 2009, Soundcheck A-Z p. 48

I had never heard of the three Swedish musicians involved here – Per Anders Nilsson, Sten Sandell and Raymond Strid – but from the get-go I knew I was in for a treat. While their shared jazz background gives them a hook on which to hang their collective motion, you could never call anything on this album jazzy. Sandell 

(piano) and Strid (percussion) also have a long-running outfit with Mats Gustafsson, which I imagine probably swings. But in this unit the reeds have been replaced by Nilsson, an ex-saxophonist with serious electroacoustic chops.
The three of them play a great three-way hand, giving each other space to go far out, before they all lock back together into some serious collective invention. They make this seem easy: but easy it assuredly is not. While the rhythm guys must know each other inside out, the trio are less than a year old, yet their attention to collective and individual texture is impeccable. Parts of this sound like a pure percussion ensemble – and other parts like three blokes defenestrating a piano. But just when the imaginary piano has completed its technicolour explosion of total tonality, they’ll nip round behind you and let rip an almost unbearably apposite pure sine tone – before herding some alien ruminants slowly back across the stereo field.
It’s hard to hear this without having AMM in the back of your mind, but they sound gloriously, and improbably, dissimilar. These guys aren’t really manifesting meta-music, they just throw down and play, and it’s a complete pleasure to hear.

Bruce Russell

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.

INFO:
MESSENGER UTSKICK….och maillista:
Vi har startat en Messengergrupp som heter
BrÖtz This Week för att kunna skicka inbjudningar/påminnelser på ett smidigt sätt.
Hör av dig digitalt till info (at) brotznow.se så addar vi…
Vill du också/hellre vara med på en mailutskickslista så skriv till henrik (at) Wartel.se
FFFFKFB
Det finns numera också en FFFFK grupp på Facebook: FFFFKFB – Forum För Främjandet av den Fria Kulturen på FaceBook. Vi föreslår att fria kulturarbetare kommer fram till ett manifest ett, manuskript, en skrivelse, en text som innehåller ett förslag hur pengar för den fria kulturen ska hanteras. Tanken är att via denna grupp gör en gemensam formulering.
Gå gärna med i denna grupp!
:::::::::::::::::::::::::::
Brötz Inträde: 100 kr swisch eller cash
Öppnar: 19.00
Konsertstart: 19.30
Music lover records säljer grymma plattor
http://www.facebook.com/musicloversgProgrammet:
http://brotznow.se/#home
Tillgänglighet:
http://www.t-d.se/sv/TD2/Avtal/Goteborgs-stad/Konstepidemin/Konstepidemin-Attan/
Väl mött!
www.brotznow.se
https://www.facebook.com/BrÖtz-305847972764528