2012

Premiär för Klubb Kom In på Brötz. No 528

Trumvirvel… Spänningen stiger. Dags för ännu en premiär på Brötz i form av föreningen Impra och deras Klubb Kom In. Vad står på menyn onsdagen den 19 september? Jo, Helena Wahlström Band – releasekonsert! Inte nog med det – Kvintetten Som Sprängdes!

Helena Wahlström Band släpper kvällen till ära sitt debutalbum Circle of Legacy på skivbolaget Losen records. Musiken till 7:mannabandet skrivs av Helena och hon beskrev nyligen i P2:s Jazzlandet hur material vuxit fram ur hennes egna livserfarenheter. Musiken framförs av en grupp eminenta musiker tillhörande den nya svenska jazzgenerationen.

Helena Wahlström Band:

Helena Wahlström- sång och komposition

Naoko Sakata- piano

Alexander Simm- gitarr

Andreas Axelsson- trummor

Anton Blomgren- bas

Otis Sandsjö- saxofon

Hannah Törnell Wettermark- flöjt

Länkar:

http://www.losenrecords.com/

http://www.myspace.com/helenawahlstrom

http://www.helenawahlstrom.com/

Ett annat skivaktuellt band är frijazzkonstellationen Kvintetten Som Sprängdes som släpper sin debut Lp Järnet! på skivbolaget found you recordings måndagen den 17 sep.

Så här beskriver bandets saxofonist och låtskrivare Niklas Persson musiken och anledningen till att skivan fått sin titel:

“Den stockholmsbaserade jazztrummisen Nils Danell berättade, över en kopp kaffe i Blackeberg för några år sedan, en fin historia om en frijazz trio som han spelade med på 80 talet tillsammans med altsaxofonisten Johan Petri och kontrabasisten Tommy Skotte. Allt som ofta när trion musicerade, oavsett om det rörde sig om repetition eller spelning brukade Johan Petri, efter att ha blivit varm i kläderna, utstöta och upprepa ordet Järnet. Detta för att elda på sig själv och sina medmusikanter. Ibland när musiken verkligen hettade till kunde nämnda saxofonist t.o.m gå ner på knä och i denna ställning fortsätta mana på: Järnet! JärnET! JÄRNET!

Historien etsade sig fast i minnet och tycks mig fungera väl som metafor för hur jag ser på kvintettens musik. Just den kompromisslösa attityden och inställningen som Petri haft till musiken då han utstötte järnet speglar hur jag ser på vår musik och vad jag vill att lyssnaren skall erfara när hon tar del av den. För oss alla i kvintetten är musik någonting verkligt livsviktig. Det handlar om att vi vid varje tillfälle vi musicerar försöker ge allt för att göra musiken och lyssnaren rättvisa.

Jag hoppas att denna korta historia fungerar som en ingång till vår musik, som är skapad och skapas just i detta underbara Järnet! tillstånd.

JÄRNET!”

Kvintetten Som Sprängdes:

Niklas Persson – alt,- och sopraninosax

Christoffer Alehed – trombon

Rasmus Borg – piano

Patric Thorman – kontrabas

Martin Öhman – trummor

Länkar:

http://soundcloud.com/erikniklaspersson

http://www.foundyourecordings.net/?pg=FYR020LP

OBS – Glöm inte bort att ta med instrumentet om du är sugen på jam efter konserterna – Round Midnight!

Vi ses kl 20.00